Kunst en cultuur: van elitaire hobby tot publieke discussie
13:00 - 13:40 | Machinekamer
Kunst en cultuur waren lange tijd vooral een zaak voor de rijke bovenlaag van de samenleving. Maar in de loop van de tijd is de overheid zich hiermee gaan bemoeien en dat heeft vergaande gevolgen. Kunst en cultuur zijn meer dan ooit onderwerp van een politieke en maatschappelijke discussie geworden. In de laatste jaren zelfs in toenemende mate. Kijk maar naar de reacties op en de acties tegen omstreden kunstwerken in de openbare ruimte.
Zijn we met z’n alleen meer betrokken en dus kritischer geworden? Of is er iets anders aan de hand?
Voor een goed gesprek over de toekomst is het nodig dat we ook het verleden kennen. Daarom heeft Overijsselacademie de geschiedenis van kunst en cultuur in Overijssel onderzocht. Met als uitgangspunt: wat kunnen we uit het verleden leren? Publiekshistoricus Marco Krijnsen van de Overijsselacademie laat in dit interactieve college zien hoe wij als samenleving vandaag de dag anders omgaan met kunst en cultuur dan vroeger. En hoe deze reflectie op het verleden van betekenis kan zijn voor de toekomst. Hij doet dat aan de hand van aansprekende voorbeelden in de provincie.
Dit programma is onderdeel van het podium Anders kijken van Trendbureau Overijssel. Hier kan je het hele programma van dit podium vinden.
Biografie
Marco Krijnsen (Hengelo, 1965) is publiekshistoricus bij de Overijsselacademie en freelance journalist-schrijver. Na zijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen was hij van 1989 tot 2007 als journalist verbonden aan de Twentsche Courant Tubantia. Daarna schreef hij meer dan 25 boeken over (historische) regionale thema’s. Zijn laatste boek ‘Enschede in 100 voorwerpen’, in samenwerking De Museumfabriek, verschijnt in juni 2025 naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van de stad Enschede.
Namens de Overijsselacademie deed Marco onderzoek naar de slavernijgeschiedenis van Overijssel, op basis waarvan het provinciebestuur in 2023 zijn excuses aanbood voor de betrokkenheid bij dat verleden. Marco maakte onlangs samen met Omroep Oost de podcast ‘De oorlog gaat nooit voorbij’. In opdracht van Trendbureau Overijssel deed hij onderzoek naar de veranderende rol van kunst en cultuur in de Overijsselse samenleving.

Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.