psychologische veiligheid: het kan wél!
Het levendige interactieve verhaal over ‘psychologische veiligheid, het kan wél’ gaat in op wat het begrip inhoudt, de huidige maatschappelijke context en de gevolgen van een hoge en een lage psychologische veiligheid op diverse terreinen.
Wanneer is er sprake van psychologische onveiligheid? En hoe ga je om met zaken die wel zo geduid worden, maar waar eigenlijk iets anders aan de hand is?
Het is de basis om te komen tot de kern van het verhaal: wat kan je doen om de psychologische veiligheid te verhogen, vanuit welke positie? Wat als team, wat als leidinggevende en wat op bestuurlijk niveau?
Het is herkenbaar en zit vol met praktijkvoorbeelden. Tevens word je als publiek uitgedaagd te reflecteren op je eigen situatie, de mate waarin jij zelf bijdraagt aan het creëren van een veilige omgeving, of niet. En op de context van je situatie en de rol die anderen in deze context hebben.
Het geeft aanleiding tot veel interactie, waarbij de veiligheid én actieve betrokkenheid van jou als deelnemer voorop staat.
Het verhaal sluit af met praktische handvatten om de psychologische veiligheid te verhogen. Handvatten die direct toepasbaar zijn in de praktijk.’
Biografie
Elmira is van huis uit jurist, expert in conflictmanagement en gepromoveerd op psychologische veiligheid.
Haar fascinatie voor het intermenselijke proces dat vaak wordt aangeduid met de term ‘psychologische veiligheid’, begon al in haar vroege jeugd. Zonder nog een abstract begrip als ‘een intermenselijk proces’ te kennen, deed ze een ervaring op in de kleuterschool die haar kijk op groepsdynamiek voorgoed vormde.
“Ik herinner me een moment uit mijn kleutertijd, in de zandbak. Alle kinderen waren verdiept in hun eigen spel, tot een meisje plotseling opsprong en riep: ‘Ik ben de baas en we gaan allemaal samen een groot kasteel maken.’ En tot mijn grote verbazing stopte iedereen onmiddellijk met wat ze aan het doen waren en schaarden ze zich om haar heen. Ze volgden haar instructies alsof het vanzelfsprekend was. Ik weet nog dat ik even twijfelde of ik er wat van moest zeggen, maar uiteindelijk besloot ik dat het geen zin had. Ik stapte uit de zandbak en probeerde ergens anders verder te spelen, maar de magie van het spel was weg. Dat moment heeft me echt aan het denken gezet: hoe werkt dat eigenlijk, met mensen in groepen? Die vraag heeft me sindsdien nooit meer losgelaten.”
Deze fascinatie is altijd gebleven en vormt vandaag de dag de kern van haar werk. Elmira begeleidt strategische teams om elkaar weer in de ogen te kijken en samen groei en ontwikkeling te realiseren. Ze ondersteunt organisaties in het oplossen van (onderhuidse) conflicten, helpt strategische stappen te zetten en biedt individuele reflectie aan. Soms betreft het een conflict dat op het punt staat volledig uit de hand te lopen; andere keren gaat het om het versterken van samenwerking op strategisch niveau.
In 2023 promoveerde Elmira op het onderwerp ‘psychologische veiligheid’ met als titel: Samen in de zandbak. Sindsdien adviseert zij organisaties en besluitvormende teams ook over het verhogen van psychologische veiligheid en is ze een veelgevraagd spreker over dit onderwerp.
Naast haar advieswerkzaamheden heeft Elmira ervaring als toezichthouder en interim-directeur/bestuurder, met name in situaties waar samenwerking en psychologische veiligheid cruciale aandachtspunten zijn.
Onlangs bracht zij samen met Rob van Eijbergen een boek uit: Psychologische veiligheid in organisaties, het kan wél! Hierin wordt het begrip psychologische veiligheid toegelicht, inclusief de gevolgen ervan, en worden concrete handvatten geboden om psychologische veiligheid te versterken op leiderschaps-, team- en organisatieniveau.
Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.