Nedersaksisch in het Burgerschapsonderwijs
Nedersaksisch binnen het Burgerschapsonderwijs.
Albert Bartelds geeft al ruim 15 jaar gastlessen op MBO en HBO over het Nedersaksisch. De laatste jaren veelal in het kader van het vak Burgerschap.
Hij gaat met leerlingen in gesprek over het belang van (streek)taal voor hun identiteit (en). Waar komt het Nedersaksisch eigenlijk vandaan? Hoe verhoudt deze zich met het Nederlands. Hij trekt in die lessen paralellen tussen een moedertaal uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en de moedertaal die hij meekreeg uit Rouveen. De lessen zijn interactief en leerlingen krijgen de ruimte om hun eigen ervaringen met meertaligheid, cultuur, tradities en identiteit(en) te delen.
Tijdens deze interactieve sessie ervaar je een les zoals Albert deze geeft.
Biografie
Albert Bartelds is werkzaam voor de Overijsselacademie als streektaaldeskundige. De Overijsselacademie is een kennisinstituut en productiehuis op het gebied van de regionale taal, cultuur en geschiedenis.
Albert is naast het geven van gastlessen betrokken bij diverse projecten zoals o.a. het Zunnewendefestival, Nedersaksische schrieverskamp en geeft lezingen door heel de provincie.
Met Hendrik Jan Bökkers maakt hij de succesvolle podcast De Nedersaksen (i.s.m. Hedon) en voor RTV Oost het tv programma ‘Wij zijn Nedersaksen’.
In zijn vrije tijd is hij ook nog muzikant.
![](https://www.hetgrootstekennisfestival.nl/wp-content/uploads/2025/01/Portret-Albert-scaled-1-1024x1024.jpg)
Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.