Shirine Moerkerken en Joost Kampen
Maatschappelijke verwaarlozing
EXTRA LANGE SESSIE VAN 70 MINUTEN
Maatschappelijke verwaarlozing, De uitwerking van neoliberalisme op overheid en burgers
In de organisatie-en veranderkunde komt er steeds meer aandacht voor de schaduwzijde van het functioneren van organisaties, die vaak destructieve gevolgen hebben voor die organisaties, mensen en de samenleving. Het concept van de verwaarloosde organisatie helpt om de destructieve kenmerken te duiden en passende interventies te kunnen doen.
Is dit gedachtegoed toepasbaar op het niveau van de samenleving?
Joost Kampen en Shirine Moerkerken nemen de deelnemers aan deze workshop mee in de maatschappelijke verwaarlozing die in Nederland zichtbaar en onzichtbaar aanwezig lijkt te zijn. Met de deelnemers aan de workshop onderzoeken we:
- Gaat de definitie van verwaarlozing op: een verwaarloosde samenleving is een samenleving waarin het langdurig heeft ontbroken aan sturing en begeleiding van de ontwikkeling als gevolg waarvan patronen van schadelijke interactie tussen overheid en burgers ontstaan en tussen burgers onderling.
- Hoe herken je maatschappelijke verwaarlozing: kun je de 16 kenmerken van verwaarlozing herkennen op landelijk of regionaal niveau alsook in je eigen omgeving?;
- Hoe je in je eigen onmacht die tekenen kunt missen (als je er niets aan kunt doen, zie je het soms ook niet);
- Wat werkzame en niet werkzame interventies zijn, oftewel hoe je onbedoeld onbewust kunt bijdragen aan maatschappelijke verwaarlozing door romantische veranderovertuigingen;
- Hoe ziet een ‘werkelijkheidsanalyse’ in jouw context eruit en hoe zou dan de veranderopgave luiden? Wat ga jij dan anders doen?
- Hoe kun je op een functionele manier kunt conflicteren om naar ‘de plek der moeite’ te gaan en het onzegbare uit te spreken.
- Wat zijn de stadia in het inlopen van ontwikkelingsachterstanden?
Joost en Shirine leren je de zwarte kanten van het (georganiseerde) leven onderzoeken en aankijken. Zonder de hoop te verliezen. Want herkennen van verwaarlozing, maakt het ook mogelijk er niet onbedoeld onbewust aan bij te dragen. En misschien zelfs kleine openingen te vinden voor verbetering of wat er is dragelijk te maken.
Literatuur:
– Herman Tjeenk Willink (2021) Kan de overheid crises aan?
– Joost Kampen (2011) Verwaarloosde organisaties, (2017) Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties en (2020) Advieswerk in verwaarloosde organisaties
– Shirine Moerkerken (2021) Conflicteren
Wil je er graag bij zijn? Koop dan hier je ticket als individu of als groep.