Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

Wat is appreciative inquiry? En wat kan AI voor jou betekenen?

Appreciative inquiry (hierna: AI) is dé manier om je organisatie verder te verbeteren en te laten groeien middels een strategie die gericht is op positieve ontwikkeling van binnenuit. Dat is de betekenis in een notendop.

Wat is appreciative inquiry? | Wat kan AI voor jou betekenen?
De afgelopen maand namen we met Robbert Masselink een mooie online masterclass op Over AI. Hier beschrijven we heel kort wat AI is en

Wat is appreciative inquiry?
Wat is appreciative inquiry? Die vraag kunnen wij kort en bondig voor je beantwoorden. Appreciative inquiry (hierna: AI) is dé manier om je organisatie verder te verbeteren en te laten groeien middels een strategie die gericht is op positieve ontwikkeling van binnenuit. Dat is de betekenis in een notendop.

De stijgende populariteit van appreciative inquiry is eenvoudig te verklaren: AI werkt. Diverse organisaties passen deze methode met succes toe en hebben dankzij AI verbeteringen gerealiseerd waaraan soms al jaren gewerkt is. Op steeds meer plekken in het bedrijfsleven, maar ook in de publieke sector zoals bij overheden, scholen en non profit organisaties wordt appreciative inquiry toegepast.

AI kreeg wereldwijde bekendheid nadat voormalig VN-leider Kofi Annan in interviews sprak over hoe hij gebruik had gemaakt van appreciative inquiry om verandering binnen de Verenigde Naties te bewerkstelligen. Deze opvallende resultaten droegen bij aan zijn status van bruggenbouwer en succesvol hervormer. Anders dan bij veel andere methoden zoekt AI naar de kracht van binnenuit: naar ideeën, potentieel, innovatie en kennis die al in de organisatie aanwezig zijn, maar nog niet tot volle wasdom zijn gekomen. Dit verklaart direct waarom AI zo relevant is voor vrijwel elke organisatie, omdat het positief bevestigt wat mensen al doen en kunnen. De invulling ervan is concreet en wordt geheel op maat gemaakt door de eigen mensen.

Hoe werkt AI precies?
Mocht je nog niet bekend zijn met de term “appreciative inquiry”, dan kan het zijn dat je wellicht al wel gehoord hebt van de Nederlandse term: “waarderend actieonderzoek”. Zoals veel andere methoden, is ook deze gericht op het realiseren van verandering en verbetering. Bij AI staan echter niet de invloeden van buitenaf centraal; de aanpak is daarentegen gericht op het maximaal benutten van het potentieel dat in een organisatie aanwezig is. Hoe? Door op positief opbouwende wijze op zoek te gaan naar kansen en mogelijkheden en deze te verbinden aan de wensen, ideeën en talenten van de mensen zelf.

Met andere woorden: organisatorische en menselijke ambities komen samen in waarderend actieonderzoek. De sleutel is namelijk dat het management, de medewerkers en andere stakeholders vanuit zichzelf willen bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie. Is de beste manier dan niet om hen dit te laten doen vanuit hun eigen kern, ervaringen, krachten en vaardigheden?

Aandacht voor ieder individu
Appreciative inquiry wil aandacht geven aan ieder individu en uitnodigen tot actieve deelname aan de verandering. Iedereen zal zich gehoord en gewaardeerd voelen door het verhaal dat hij of zij inbrengt. Elk afzonderlijk verhaal kan leiden tot nieuwe dialogen en inzichten. Door deze
uitnodiging zullen medewerkers gemotiveerd zijn, ervaren dat zij daadwerkelijk bijdragen aan verbetering en ownership durven te pakken.

Appreciative inquiry – Robbert Masselink – Het Grootste Kennisfestival van Nederland

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2025 in Groningen

Naam

EEN EIGEN OCHTENDPROGRAMMA OP DE KENNISFESTIVALDAG

Naam

Doe mee in de kennisfestival week

Naam

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2025 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op