Inspiratie
Ervaringsdeskundige in Het Nieuwe Werken Richard de Jong
Ervaringsdeskundige in Het Nieuwe Werken
Richard de Jong was twintig jaar geleden als directeur werkzaam bij verzekeraar Interpolis. Waarom dat belangrijk is te vertellen? Omdat hij in die periode van nabij meemaakte hoe belangrijk het is om een psychologisch veilig klimaat te creëren als alles om je heen verandert. ‘De parellellen tussen toen en nu zijn groot’, zegt Richard. ‘Als ik nu mensen spreek over de problemen die het corona-werken met zich meebrengt, dan hoor ik dezelfde angsten en argumenten van twintig jaar geleden’.
Interpolis was een van de koplopers op het gebied van Het Nieuwe Werken. Dat stond voor een nieuwe manier van werken waarin niemand meer een vaste plek had en waarin medewerkers hun werk ook vanuit huis konden verrichten. Zeg maar, de voorloper van Corona. Maar dan niet uit noodzaak, maar omdat men als organisatie besloten had om zo te willen werken. Leidde Het Nieuwe Werken tot een grotere psychologische veiligheid. ‘Nou nee’, zegt Richard de Jong. ‘Door alle veranderingen vielen vanzelfsprekende vertrouwdheden weg. Men had geen vaste plek meer. Vergaderingen werden soms virtueel gevoerd. Bestaande veiligheden vielen weg. Er was eerder sprake van onveiligheid’. Het was van meet af aan zonneklaar dat het management een belangrijke rol moest spelen om de gevoelens van vertrouwen en veiligheid terug te krijgen. ‘We zorgden voor verbinding. We hielden ons bewust bezig met het organiseren van ontmoetingen. Ook besteedden we extra aandacht aan mensen die het moeilijk hadden om zich aan te passen’.
Daarnaast werden er ook gerichte acties ondernomen om gevoelens van wantrouwen de kop in te drukken. ‘Zo voerden wij een bewust beleid om niet te controleren of mensen ingelogd waren als ze thuiswerkten’. Een belangrijke factor in het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid aan medewerkers was dat het beide kernwaarden waren. ‘Alles wat we bedachten en deden werd aan deze kernwaarden getoetst. Bij alle oplossingen die wij bedachten gingen wij eerst bij onszelf en onze medewerkers te rade of het wel conform de kernwaarden was. Die kernwaarden waren een leidende factor in het creëren en herstellen van psychologische veiligheid’.
Wat ook hielp? Dat iedereen in hetzelfde bootje zat. ‘Iedereen van hoog tot laag moest aan de nieuwe manier van werken wennen. Dat gaf mensen een gevoel van verbinding’.
Wil je meer weten over de vraag hoe Interpolis al twintig jaar geleden oplossingen bedacht om vertrouwen en veiligheid bij nieuwe manieren van werken te stimuleren, kom dan naar het event op 24 september
Richard de Jong is een van de sprekers tijdens het unieke avondseminar over Psychologische Veiligheid op 24 september 2020 (19.00-21.30 uur) in Deventer. Dé plek waar bekende sprekers, experts en geïnteresseerden in gesprek gaan over het meest spraakmakende onderwerp van dit moment. Klik hier als je daar meer info over wilt of je wilt aanmelden.
Meer inspiratie?
Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!