Inspiratie

Terug naar inspiratie

Deel dit artikel:

Bas Kodden

Talent is goed, maar karakter is alles

Op de Nyenrode Business Universiteit, een prachtig kasteel in een bos in de buurt van breukelen, ga ik zo Bas Kodden interviewen. Als ik hem ontmoet maken we een praatje, waarbij ik vertel dat ik wiskunde studeer en nu mijn minor in journalistiek doe. Hierop reageert Bas meteen enthousiast dat het goed is dat ik deze studies combineer omdat ze allebei een andere hersenhelft aanspreken. Bas Kodden is een schrijver, spreker en onderzoeker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, ondernemerschap en leiderschap.

Wat heeft je gemotiveerd om leiderschapscoach te worden?

De oorsprong is mijn zelfverbetering geweest. Ze zeggen dat je tienduizend uur ergens in moet stoppen voordat je er goed in bent. Op een gegeven moment had ik twee studies gevolgd en was ik gepromoveerd, dit was al dertigduizend uur. Daarnaast had ik ook al dertigduizend uur gestopt in mijn eigen onderneming, maar ik wist nog steeds niet wat ik wilde.

Ik heb rechten gestudeerd zonder enige vorm van energie of interesse en ook fases in mijn ondernemerschap waren uitputtend en stressvol. Toen ben ik erachter gekomen dat alles draait om energie. Hoe kan je energie vasthouden, vergroten, herstellen of verbeteren?
Ik ben hier boeken over gaan schrijven, om zo zelfinzicht te krijgen. Deze boeken en mijn ervaring in ondernemerschap gebruik ik om andere mensen te begeleiden.

In een interview met Pwnet (Paul Groothengel, juli 22, 2019) zei je dat we in Nederland diploma’s bij selectiebeleid heel erg overschatten. Denk je dat studenten te veel gefocust zijn op diploma’s halen? Ja, maar studenten zitten in een bepaald systeem waardoor ik ze dat niet kwalijk kan nemen. Aan tafel bij een selectiegesprek, worden er diploma’s afgevinkt. Dit is wat mij betreft een verkeerde manier van selecteren. Ik ben afgestudeerd als fiscalist, maar ik doe al 25 jaar mijn eigen belastingaangifte niet meer, omdat ik het niet leuk vind. Ik heb er geen verstand van, zelfs minder dan gemiddeld. Ik heb de titel en diploma wel, maar de kennis en de motivatie niet meer. Kennis was een bezit, maar absorptievermogen, het houden van nieuwsgierigheid, dat is een houding. Het is belangrijk voor studenten om niet te denken dat ze kunnen varen op diploma’s. Je moet nieuwsgierig blijven en blijven leren.

Wat is voor een bedrijf wel de juiste manier om te selecteren?

Daar heb ik in mijn laatste onderzoek naar gekeken: “De kunst van duurzaam presteren.” Ik heb onderzoek gedaan naar 21 bepalende factoren voor duurzaam presteren zoals intrinsieke motivatie, eigenwaarde, aanpassingsvermogen of zelfeffectiviteit. Welke zijn het belangrijkst om te blijven presteren? Hieruit kwam dat talent goed is, maar karakter is het belangrijkst. Door alleen maar op talent en diploma’s te selecteren doet een bedrijf zich te kort. Het is belangrijk om de juiste vragen te stellen op basis van de juiste factoren. De juiste factoren draaien hierbij om karakter, nieuwsgierigheid en bevlogenheid. Bevlogenheid is een van de manieren om motivatie te definiëren. Het geeft aan hoe enthousiast je bent in je werk.

En hoe zorg je als werknemer voor bevlogenheid?

De belangrijkste bepalende factor voor duurzaam presteren is zelfeffectiviteit: weten waar je wel en niet goed in bent. Zoek niet naar de perfecte functie maar naar de perfecte omgeving. Het gaat erom dat je in een omgeving terecht komt waarin je kunt groeien en waarin je die sterke punten kunt laten inzien. Als je denkt dat je de perfecte baan hebt gevonden, maar je wordt klein gehouden in wat je doet, dan zorgt dit ervoor dat je bevlogenheid omlaag gaat. Daarnaast kan je ook je sterke punten niet meer laten zien. Probeer dus elke dag op je sterke punten je werkzaamheden te verrichten.

Ik heb zelf soms moeite met zoeken naar werk wat echt bij me zou passen. Heb je advies hoe ik dat kan aanpakken?
We kijken nu weer naar zelfeffectiviteit. Laat de dingen waar je minder in bent, zo veel mogelijk liggen. Als je op een gebied heel veel talent en energie hebt, gebruik dat dan volop. Als jij tienduizend uren stopt in creativiteit, dan word je een expert. Hoe meer je van alles wat gaat doen, hoe gemiddelder je gaat worden. Probeer van je achten en negens, tienen te maken. Dit proces is net als bamboe. Bamboe heeft vijf jaar nodig om te wortelen. Eerst zaai je het uit en zie je niks, maar op een gegeven moment schiet het een meter per dag de grond uit. Zoals jij hier nu aan tafel zit, ben je daar al mee bezig. Je bent nu al uren aan het maken op wat je leuk vindt. Dit gaat ervoor zorgen dat je zometeen gaat excelleren in wat bij je past.

Na het interview sta ik op de bus sta te wachten en kijk ik uit op het kasteel. Ik realiseer me dat dat precies is wat ik wil: excelleren in wat bij me past. Door zijn woorden over motivatie, ben ik ook gemotiveerd geraakt. Ik kan weer een uur afstrepen, op weg naar de tienduizend.

door Doris Aafjes

Lees hier ook het interview dat Bas had met onze vaste partner en zijn uitgever Management Impact over sociale innovatie. Sluit heel mooi aan op het interview dat we voor onze inspiratiepagina hadden met Henk Volberda: https://www.managementimpact.nl/artikel/bas-kodden-digitale-innovatie-maakt-meer-kapot-dan-je-lief-is/

Meer inspiratie?

Gemiddeld 1x per maand houden we je op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je inspirerende artikelen, interviews en filmpjes over (persoonlijk) leiderschap, Innovatief organiseren en organisatieontwikkeling.
Gratis in je inbox!

Meld je aan

Talent is goed, maar karakter is alles

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2025 in Groningen

Naam

EEN EIGEN OCHTENDPROGRAMMA OP DE KENNISFESTIVALDAG

Naam

Doe mee in de kennisfestival week

Naam

Aftermovie Kennisfestivalweek

Word partner van Het Grootste Kennisfestival 2025 in Deventer

Naam

Interesse in een Eigen kennisfestival?

Neem contact op